sâmbătă, 4 decembrie 2010

Comunismul ,fotbalul si locul Rapidului in peisaj

        Inainte de a incepe vreau sa specific ca nu am nimic cu trecutul echipei F.C. Rapid Bucuresti,ci dimpotriva, sunt cateva momente din istoria Rapidului interbelic pe care le apreciez. Dar nu pot accepta unele afirmatii ale unor suporteri rapidisti, cum ca, echipa lor ar fi curata din punct de vedere politic.
        Incep prin a spune ca, pe 25 iunie 1923, s-a infiintat Asociatia culturala si sportiva CFR,la initiativa lui Teofil Copaci, Grigore Grigoriu, Aurel Kahane, Geza Ginzer si a altor evrei romani, muncitori la Atelierele Grivita. Totul a inceput prin fuziunea a doua echipe,CFR (fosta Rampa Militari) si Excelsior. Dupa cativa ani, prin '31 mai exact, echipa ajunge sa joace in Campionatul Romaniei,iar in sezonul 1932-1933 al Diviziei A, ajunge pe locul 2 in Seria I. Toate-s bune si frumoase, dar hai sa ne oprim putin la Atelierele Grivita, locul de unde isi trage radacinile clubul F.C. Rapid
         Atelierele CFR Grivita a fost creata in 1897,in scopul reparari locomativelor cu aburi si a vagoanelor de calatori. In scurt timp ajunge o piesa de baza pt industria feroviara din Romania dar si un nume care va fi asociat cu Marea Recesiune, deoarece aici a izbugnit o greva uriasa,in care a fost implicat si Gheorghe Ghiorghiu-Dej. Greva a fost in cele din urma inabusita de catre autoritati,dar intr-un mod  extrem de violent, pierzandu-si viata 8 muncitori,alti 30 ajungand prin spitale iar alti 20 au suferit rani usoare. In timpul regimului comunist CFR Grivita a fost redenumita Grivita Rosie ca omagiu adus comunistilor care au organizat greva din 1933. Deci ca sa fie pe-ntelesul tuturor Atelierele Grivita erau recunoscute in epoca,ca un focar de agenti bolsevici, platiti sau infiltrati de catre URSS, cu scopul de a destabiliza ordinea sociala din Romania (vezi "Istoria loviturilor de stat din Romania", de Mihai Alex Stoenescu). Nu mai zic ca Aurel Kahane si Geza Ginzer, erau niste comunisti notorii, cu contacte la Moscova (pt cei interesati vezi, "Din istoria miscarii sportive muncitoresti si de mase" de Nicolae Postolache. Ed. Sport-turism, Bucuresti, 1975). 
Ziarul LIBERALUL din 6 noiembrie 1946
(dati clik pe imagine, si pe urma zoom)
Pt cei care n-au vazut inca dovada, ca, clubul de fotbal RAPID BUCURESTI A FACUT PROPAGANDA ELECTORALA COMUNISTILOR, o aveti in fata, in Liberalul. Priviti si v-a minunati! Cei drept,imi cam place stilul usor ironic al ziaristului.:-) Asa e oameni buni, CFR Bucuresti (numele vechi al Rapidului), a facut campanie electorala B.P.D.-ului. si asta inainte de a fi existat echipe precum  Steaua sau Dinamo. Multi rapidisti vor spune ca, "nu dom'le,ca aici e o chestie de supravietuire, ca sa nu pateasca ce a patit echipa Carmen sau celelalte echipe mari din perioada interbelica". Da de unde atata bucurie! Ca "masacrul" echipei Carmen s-a produs in 20 aug. 1947 (asta fiind inceputul problemelor marilor echipe interbelice) iar ei au facut campanie in '46! Probabil rapidistii erau un soi de clarvazatori in stare sa prezica dezastrul ce se putea abate asupra lor daca nu cooperau!:)) In ziarul sus amintit se specifica clar: <dispozitiunilor date de d. A. Kahane responsabililor sportivi sindicalisti>, <Bineinteles ca echipa C.F.R.-ului a fost prima care s'a conformat acestor "dispozitiuni sportive">. Bine-nteles ca acele "dispozitiuni sportive" insemna folosirea pe echipamentul de joc a "soarelui B.P.D.-ist", si ca sa nu se faca confuzie, deasupra scria "Votati B.P.D.". Deci nici urma de de anti-comunism la C.F.R. Bucuresti. Plus ca daca era,sa zicem, sa refuze a face campanie electorala comunistilor, nu se punea problema sa fie desfiintata precum defuncta,un an mai tarziu, Carmen Bucuresti. Deoarece in tarile comuniste institutiile importante precum, armata,politia si caile ferate ,isi creau propiile lor cluburi. Cum Rapid nu avea patron si apartinea Cailor Ferate Romane, nu se putea intampla nimic altceva decat sa ramana tot cailor ferate. In tarile unde sa instalat comunismul  si nu exista un club sportiv al institutiilor importante, se trecea la preluarea altor cluburi deja existente si trecerea lor in subordinea institutiei respective. Spre exemplu in Polonia, clubul Polonia Varsovia, club care pana la venirea comunistilor la putere nu aveau nimic in comun cu compania cailor ferate din tara respectiva, a fost preluata de catre respectiva institutie si transformata in club propriu, schimbandu-i-se si numele in "Kolejarz",cea ce insemna muncitor la caile ferate. Un alt exemplu, in Ungaria neexistand un club militar au trecut la "legarea" altui  club de institutia propriu-zisa, in cazul asta armata. Au avut de ales intre Ferencvarosi TC si Kispest AC, iar "castigatoarea" fiind cea din urma, pricopsindu-se si cu noul nume de Honved Budapesta.  In cazul Romaniei treaba statea simpla pt ca aici deja exista cluburi ale cailor ferate si armatei cand comunistii sau instalat la putere. Aici doar echipa Dinamo Bucuresti s-a infiintat ca echipa a Ministerului de Interne, prin preluare si fuziunea a doua echipe (Ciocanul,fosta Maccabi si Unirea Tricolor).
         Deci Rapid Bucuresti nu avea de ce sa se teama de vre-o eventuala "maltratare" din partea comunistilor, ci dimpotriva in unele cazuri a mai fost avantajata cu cate un jucator gen Titus Ozon, Valentin Stanescu sau Basile Marian ( marea vedeta a timpului sau). Primul, a venit la cererea expresa a lui  Gheorghe Gheorghiu-Dej, care era un admirator infocat al Rapidului, iar ultimi 2 au ajuns, dupa spusele lor, manati cu arma de catre Gheorghe Apostol un alt admirator al echipei din Giulesti si un comunist bine cunoscut. Mai e si ciudat cum niste cluburi mari din perioada interbelica ca si Chinezul, Ripensia, Venus si CAO au disparut iar Rapid inca mai exista.
Se intelege si din declaratia lui Ionel Mociornita apartenenta politica a clubului ceferist, spunand ca:  pentru el nu conteaza campionatul national decat in lupta pe care o duc impotriva Ciocanului si impotriva echipelor ceferiste declarand "cu una ne rafuim rasial, cu celelalte ne rafuim politic" (declaratie aparuta Joi, 21 aug,1947 in Sportul Popular).
      Revin si spun din nou, ca nu am nimic cu clubul Rapid si cu istoria ei,dar suporterii echipei ar trebuii sa fie putin mai retinuti in declaratii la adresa altor echipe,pentru ca nici ei nu au un trecut asa roz, plus ca mai si spun niste tampenii care nu au nici o baza palpabila. Doar legende pe care le tot repeta inte ei, precum "baladele populare". Si ce-i mai rau e ca sunt suporteri de la alte echipe care ii cred pe rapidisti fara sa se fii interesat in prealabil daca e adevarat ce spun ei si daca da,cat este de adevarat. Si ca "bonus" se mai si dau curati (n.r. rapidistii) cu istoria lor. Sa nu uitam ca dupa Revolutie, Rapidul impreuna cu Steaua si Dinamo, erau marile beneficiare ale cooperativei. Celebre fiind blatul nereusit din ultima etapa dintre Craiova si Rapid, de  pe 2 mai 1998,terminat la egalitate, sau scandalul cu arbitrii si magazinele Samsung!
       Mai e fi faza cum ca Steaua i-ar fi "sabotat" pe ei si ca de asta nu au putut castiga trofee, lucru ce e foarte ilar. In demontarea acestei afirmatii aduc "la bara" interviul din G.S.P. cu scriitorul George Mihalache, un rapidist cu state vechi.

      Inchei pentru moment,dar voi continua data viitoare cu stiri despre echipele militare din Vest si cu alta "delicata perla" a rapidistilor...... si anume "Steaua clona comunista"! Pana atunci, bafta!